De pakjesboot

De verdiepingskinderen van groep 4 hoorden dat de boot van sinterklaas gerepareerd moest worden.
Piet riep de hulp van de kinderen in om alvast een klein bootje te maken waar zoveel mogelijk pakjes op pasten.
Ze moesten bedenken  van welk drijvend materiaal het bootje gemaakt kon worden en  hoe je het bootje met heel veel pakjes kon beladen. En o ja, piet wilde zelf graag ook mee op de boot.

Simon en Samuel hadden een heel mooi versierde boot gemaakt, maar er was te weinig laadruimte voor de pakjes. 16 pakjes kon hun boot meenemen.
Saar, Isa en Belicia hadden veel piepschuim gebruikt en er konden heel veel  pakjes (24) op hun boot.
Jonas en Tim hadden een plastic pot op hun boot als laadruimte en kurk onder de boot geplakt voor meer drijfkracht. Met 2 3 pakjes hadden ze net 1 pakje minder dan het groepje van de meiden.
Piet was erg blij met de bootjes en het feit dat de kinderen hem zo goed geholpen hadden  om de pakjes aan wal te brengen.

Het doel van deze opdracht was: kinderen laten nadenken over drijfvermogen, opwaartse druk en de verdelingen van gewicht in een boot.

Vragen daarbij waren:
Hoe kan een boot het best drijven, welk materiaal drijft het beste en waarom, waar kun je het best een boot beladen zodat deze niet gaat zinken.